وصیت امام حسن (علیه السلام) و ماجرای تلخ دفن جسم مطهر ایشان!
..هنگامی که امام حسن (علیه السلام) به زهر جفا مسموم شده و در اواخر ماه صفر سال 50 هجرت در بستر شهادت قرار گرفت، برادرش امام حسین (علیه السلام) را طلبید و به او چنین وصیت کرد:
…برادرم! به تو وصیت می کنم، آن را اجرا کن، هنگامی که از دنیا رفتم، جنازه ام را برای دفن، آماده کن، سپس جنازه ام را کنار (قبر) رسول خدا (صلی الله علیه و اله) ببر، تا با او تجدید عهد کنم، سپس مرا به جانب (قبر) مادرم فاطمه (سلام الله علیها) ببر و پس از آن مرا به بقیع ببر و در آنجا جنازه ام را به خاک بسپار و بدان که از طرف (حمیراء) (عایشه)، که مردم از دشمنی و خلافکاری او با خدا و پیامبر و ما اهلبیت، آگاهی دارند، مصیبتی به من می رسد!
…هنگامی که امام حسن (علیه السلام) وفات کرد، جنازه اش را روی تابوتی نهادند و آن را به محلی که پیامبر (صلی الله علیه و اله) در آن محل، بر جنازه ها نماز می خواند بردند، امام حسین (علیه السلام) بر جنازه برادرش نماز خواند و پس از نماز، جنازه را به کنار قبر پیامبر (صلی الله علیه و اله) بردند.
در این هنگام (افراد مرموزی) به عایشه چنین خبر دادند: بنی هاشم جنازه امام حسن علیه السلام را کنار قبر رسول خدا “صلی الله علیه و اله” آوردند و می خواهند، آن را دفن کنند
…بی درنگ عایشه بر دراز گوشی زین کرده سوار شد و شتاب کرد - او نخستین زنی بود که در عصر اسلام، سوار بر زین استر شد - و کنار قبر رسول خدا آمد و فریاد زد:
‼️نحو ابنکم عن بیتی …
‼️پسر خود را از خانه من دور کنید، زیرا نباید در اینجا چیزی دفن گردد و پرده حریم پیامبر (صلی الله علیه و اله) دریده شود
امام حسین (علیه السلام) به گفتار عایشه، چنین پاسخ داد:
?…تو و پدرت، از قبل، پرده حریم پیامبر (صلی الله علیه و اله) را دریدید و تو کسی (جنازه ابوبکر) را به خانه پیامبر (صلی الله علیه و اله) آوردی که آن حضرت دوست نداشت در نزدیک او باشد، خداوندی در مورد این کار، از تو باز خواست خواهد کرد، همانا برادرم (امام حسن) به من امر کرد تا جنازه اش را کنار (قبر) پدرش رسول خدا (صلی الله علیه و اله) ببرم، تا با او تجدید عهد کند، بدان که برادرم از همه مردم به خدا و رسولش و معنی قرآن، آگاهتر بود و داناتر از آن بود که پرده حریم رسول خدا (صلی الله علیه و اله) را پاره کند، زیرا خداوند در قرآن (آیه 53 احزاب) می فرماید:
یا ایها الذین آمنوا لا تدخلوا بیوت النبی الا ان یؤ ذن لکم
ای کسانی که ایمان آورده اید، بدون آنکه پیامبر به شما اجازه دهد، وارد خانه او نشوید
?…ولی تو (ای عایشه!) بدون اجازه پیامبر (صلی الله علیه و اله)، مردانی را به خانه او راه دادی.
?خداوند در قران (آیه 2 حجرات) می فرماید:
یا ایها الذین آمنوا لا ترفعوا اصواتکم فوق صوت النبی
ای کسانی که ایمان آورده اید، صدای خود را از صدای پیامبر (صلی لله علیه واله) بلندتر نکنید
ولی به جانم سوگند، تو (ای عایشه!) به خاطر (دفن جنازه) پدرت (ابوبکر) و به خاطر (دفن جنازه) (عمر) بغل گوش پیامبر (صلی الله علیه و اله)، کلنگها زدی،
?با اینکه خداوند در قرآن (آیه 3 حجرات) می فرماید:
ان الذین یغضون اصواتهم عند رسول الله اولئک الذین امتحن الله قلوبهم للتقوی
آنها که صدای خود را نزد رسول خدا (صلی لله علیه واله) کوتاه می کنند، کسانی هستند که خداوند قلوبشان را برای تقوا، خالص نموده است
سوگند به جانم (ای عایشه!) پدرت (ابوبکر) و (عمر)، با نزدیک نمودن خود به پیامبر (صلی الله علیه و اله)، او را آزار دادند و آن حقی را که خداوند با زبان پیامبرش به آنها امر کرده بود، رعایت ننمودند، زیرا خداوند مقرر فرمود که آنچه نسبت به مؤمنان، در زنده بودنشان حرام است، در هنگام مردنشان نیز حرام است.
سوگند به خدا ای عایشه! اگر از نظر ما خداوند دفن جنازه امام حسن (علیه السلام) در نزد قبر پیامبر (صلی الله علیه و اله) را، که تو آن را نمی خواهی، جایز نموده بود، می فهمیدی که بر خلاف خواسته تو، ما آن جنازه را در آنجا دفن می کردیم.
سپس محمد حنفیه، رشته سخن را بدست گرفت و خطاب به عایشه گفت:
?ای عایشه! تو یک روز بر استر می نشینی و روزی (در جنگ جمل) بر شتر می نشینی و به خاطر کینه و دشمنی که با بنی هاشم داری، نه هوای نفس خود را کنترل می کنی و نه بر زمین قرار می گیری‼️
…عایشه با تندی به محمد حنفیه رو کرد و گفت: ای پسر حنفیه! اینها فرزندان فاطمه ها هستند، که سخن می گویند، تو چه می گوئی؟
در اینجا امام حسین (علیه السلام) به دفاع از برادرش محمد حنفیه پرداخت و فرمود:
?…ای عایشه! چرا محمد را از فرزندان فاطمه، دور می کنی، به خدا که او فرزندزاده سه فاطمه است 1- فاطمه دختر عمران (مادر ابوطالب)2- فاطمه دختر اسد (مادر امیرمؤمنان علی علیه السلام) 3- فاطمه دختر زائده (مادر عبدالمطلب).
…عایشه با تندی به امام حسین (علیه السلام) گفت: فرزند خود را جنازه حسن (علیه السلام) را از اینجا دور کنید و آن را به جای دیگر ببرید که شما مردمی هستید که خواهان دشمنی می باشید.
…آنگاه امام حسین (علیه السلام) (مطابق وصیت برادرش امام حسن) جنازه امام حسن (علیه السلام ) را به جانب (قبر) مادرش برد و سرانجام در بقیع به خاک سپرد.
?کافی باب الاشارة والنص علی الحسین بن علی (ع)، حدیث 3، ص 302 و303 - ج 1
#داستان
وصیت امام حسن (علیه السلام) و ماجرای تلخ دفن جسم