* فقه باید به قلمروهای جدید بپردازد
* حوزه با فضای آزاد و فعال به توسعه و ابتکار خواهد رسید
مدیرحوزههای علمیه دراجلاسیه توسعه مباحث فقه:
*فقه ما بر مبنای این منابع غنی و در بستر یک تحقیقات عظیم تاریخی شکل گرفته است و این مساله از افتخارات حوزه های علمیه است؛ اینکه گاهی یک صفحه مکاسب و جواهر با مقیاس های امروزی در حد یک پایان نامه در سطوح عالی در مراکز معتبر دنیا، ارزش دارد، افتخاری بزرگ است.
فقه ما باید به قلمروهای جدید بپردازد و بر اساس مناهج معتبر ،توسعه و گسترش پیدا کند.
*در دنیای جدید، سرعت سوالات افزون تر از دنیای پیشین است؛ شاید در دنیای قبل، پس از 100 سال تنها 5 سوال جدید مطرح می شد، ولی در دنیای امروز اگر نگاهی به استفتائات مراجع نگاه کنیم می بینیم که هر کدام از مراجع عظام ما چندین جلد از مباحث مستحدثه را منتشر کرده اند.
*علوم انسانی را نرم افزار اداره جهان امروز می دانند .
*اتصال حقوق با فقه نزدیک است که باید با ادبیات و مبانی جدید بیان شود؛ وقتی سوالات نو را به فقه عرضه می کنیم مشاهده می کنیم که تا چه میزان این فقه عمیق است.
*ای کاش چند صد درس فقه و اصول با همان معیارها در عرصه فقه پزشکی و ژنتیک وسبک زندگی و فناوری و هنر و… انجام شود که البته این کار در مراکز تخصصی ما انجام می شود.
*در هر کدام از این محورها باید علمای بزرگ ما در حد مراجع، عمری را صرف این مباحث کنند تا این مسایل را حل نمایند؛ مراجع بزرگ ما به این مباحث می پرداخته اند؛ آیت الله العظمی وحید خراسانی و تبریزی بخشی از دروس خود را به این زمینه اختصاص می دادند.
*پیمودن این مسیر بسیار دشوار است؛ مردان این راه کم هستند و راه نیز ناهموار است؛ در این زمینه چهره هایی چون شهید صدر و مراجع عظام باید عمری را در این ابواب سپری کنند؛ در این زمینه سه الگو وجوددارد که شامل اول مطالعه فقهی و دوم اجتهاد متجزی است؛ ولی ما به دنبال مجتهدان مطلقی هستیم که در یک قلمرو به صورت ویژه نوآوری داشته باشند و قطعا سطح سوم است که فقه ما را ارتقا می دهد؛ اگر یک قرن نیز به این مقوله ها بپردازیم بازهم کم است.
*نظام اسلامی برآمده از حوزه است و اگر حوزه به این سوالات پاسخ ندهد کسی نمی تواند این سوالات را پاسخ دهد؛ حوزه ما با فضای آزاد و فعال به توسعه و ابتکار خواهد رسید.
فقه باید به اندشه جدید بپردازد...