کلام حضرت امیرالمؤمنین علی علیه السلام
کلمات امیرالمؤمنین از همان صدر اسلام مورد عنایت و توجه دوست و دشمن بوده. حتی دشمنان و مخالفان آن حضرت آنها که اهل [فکر] و فضل و ادب بودند از توجه و ضبط و حفظ آنها نمیتوانستند خودداری کنند.
عبدالحمید، کاتب معروف و کاتب مروان بن محمد آخرین خلیفه اموی بود و اصالتاً هم اهل شام است، این مرد ضرب المثل بلاغت و فصاحت و نویسندگی است تا آنجا که گفتهاند: “بدأت الکتابة بعبد الحمید و ختمت بابن العمید” نویسندگی با عبدالحمید شروع شد و به ابن العمید ختم شد. وقتی که از عبدالحمید میپرسند: “ما الذی خرجک فی البلاغه؟” چه چیز تو را به این بلاغت رساند؟ گفت: “حفظ کلام الاصلع” کلمات اصلع یعنی علی را حفظ کردم. این مرد همان طور که عرض کردم از نزدیکان امویهاست و اصلا اهل شام است و در عین حال اقرار میکند که استاد من در این فن علی بن ابیطالب است.
جاحظ در البیان و التبیین جلد اول، این جمله را از علی علیه السلام نقل میکنند: “«قیمة کل امری ما یحسنه»” . بعد میگوید اگر در همه این کتاب جز این کلمه نبود کافی بود، بلکه فوق کفایت بود و بهترین سخن آن است که در عین اختصار معنایی عالی در برداشته باشد. میگوید: “و کان الله عزوجل قد البسه من الجلالة و غشاه من نور الحکمة علی حسب نیة صاحبه و تقوی قائله” یعنی مثل این است که خداوند متعال این جمله را با جامهایی از جلالت و نوری از حکمت پوشانیده است و روح و نیت و تقوای گویندهاش در او ظاهر شده است. بعد میگوید: “و اگر سخن از لحاظ معنا عالی و از لحاظ لفظ، فصیح باشد و تکلف در او به کار نرفته باشد با قلب آدمی آن طور میکند که باران با زمین پاکیزه میکند". این شخص هم که این تعبیر را میکند از شیعیان و دوستان امیرالمؤمنین نیست ، بلکه گفتهاند: “و کان مائلا الی النصب” او را کاتبی ناصبی شمردهاند.
? #حکمتهاواندرزها ، شهید مطهری (ره)
کلام حضرت امیرالمؤمنین علی علیه السلام