چگونه قدر را درک کنیم؟
استاد علی صفایی حائری
کسى که مىخواهد قدر را درک کند باید خودش را تقدیر و اندازهگیرى کند، باید ببیند در این مدتى که از عمر او گذشته بر دلش چه گذشته است. باید ببینیم چه دادهایم و چه گرفته ایم؟ و ببینیم چه چیزهایى در دل ما بزرگ شده و چه چیزهایى باید بزرگ مىشدند؟
عظمت این قدر و اندازه گیرىها به خاطر این است که انسان مىتواند نقشههاى وسیعش را پیاده کند. طرح ریزى به این خاطر ارزش دارد که مصالح ضایع نمىشوند. کسانى که روى طرح بیش از خود مصالح فکر مىکنند به ساختمانهاى محکمترى مىرسند. بر عکس، آنجایى که مصالح عالى است ولى طرح کوتاه و سطحى است انسان را دق مىدهد.
این است که یک شب قدر بهتر از هزار ماه است. کارى که در هزار ماه مىشود اگر طرح ریزى نشده باشد، ثمرى ندارد و اگر اندازهگیرى نشده باشد، سودى ندارد. کسى که مىداند این شب را در این ماه گذاشتهاند، از اول باید خودش را با این قدر هماهنگ کند و تقدیر کند.
باید فکرمان را بسنجیم و ببینیم که چه شناختهایى را به دست آوردهایم و چه شناختهایى را مىتوانستهایم به دست بیاوریم.
باید عقلمان را بسنجیم و ببینیم که با چه چیزهایى همدم بوده و چه سنجشهایى داشته و چه بیلانهایى گرفته است. آیا فقط بیلان سود و ضرر کسبمان را داریم، نه خودمان را؟!
و قلبمان را باید بسنجیم و ببینیم که چه کسانى در آن رفت و آمد کردهاند؛ چه حزنهایى، چه عشقهایى، چه خوفهایى و چه کینههایى در آن راه پیدا کردهاند.
و همین طور روحمان را هم باید بسنجیم و ببینیم با چه چیزهایى اوج مىگیرد و با چه چیزهایى پلاسیده مىشود، چه مسائلى ما را تنگ مىکنند و ضیق مىآورند و چه مسائلى براى ما وسعت و راحتى مىآورند.
? بهار رویش (مروری بر دعاهای ورود و وداع ماه #رمضان)، ص 69
چگونه قدر را درک کنیم؟