مهمترین نکته درباره اربعین، روایت امام عسکری(ع) است. حضرت در روایتی که در منابع مختلف از ایشان نقل شده، زیارت اربعین را یکی از پنج نشانه مؤمن دانستهاند.
که این پنج نشانه عبارتند از :
• نمازپنجاه و یک رکعت
• زیارت اربعین
• انگشتر کردن در دست راست
• پیشانی بر خاک نهادن
• «بسم ا…»را در نماز آشکارا گفتن
این حدیث تنها مدرک معتبری است که جدای از خود زیارت اربعین که در منابع دعایی آمده، به اربعین امام حسین(علیه السلام) و بزرگداشت آن روز تصریح کرده است. اما اینکه منشأ اربعین چیست، باید گفت، در منابع به این روز به دو اعتبار نگریسته شده است.
نخست روزی که اسیران کربلا از شام به مدینه بازگشتند. دوم روزی که جابر بن عبدالله انصاری، صحابی پیامبر خدا(صلی لله علیه وآله) از مدینه به کربلا وارد شد تا قبر حضرت اباعبدالله الحسین(علیه السلام) را زیارت کند.
شیخ مفید(م413) در «مسار الشیعه» که در ایام موالید و وفیات ائمه اطهار(علیه السلام) است، به روز اربعین اشاره کرده و نوشته است: این روزی است که حرم امام حسین(علیه السلام)، از شام به سوی مدینه مراجعت کردند. نیز روزی است که جابر بن عبدالله انصاری برای زیارت امام حسین(علیه السلام) وارد کربلا شد.
در کتاب «نزهه الزاهد» هم که در قرن ششم هجری تألیف شده، آمده است: در بیستم این ماه بود که حرم محترم حسین(علیه السلام) از شام به مدینه آمدند. (نزهه الزاهد، ص241) همین طور در ترجمه فارسی«فتوح ابن اعثم» (الفتوح ابن اعثم، تصحیح مجد طباطبائی، ص916) و کتاب «مصباح، کفعمی که از متون دعایی بسیار مهم قرن نهم هجری است این مطلب آمده است.
برخی عنوان کردهاند که عبارت شیخ مفید و شیخ طوسی، بر آن است که روز اربعین، روزی است که اسرا از شام به مقصد مدینه خارج شدند، نه آنکه در آن روز به مدینه رسیدند. (لؤلؤ و مرجان، ص154) به هر روی، زیارت اربعین از زیارتهای مورد وثوق امام حسین(علیه السلام) است که از لحاظ معنا و مفهوم قابل توجه است
پنج نشانه مومن چیست؟