روش متفاوت امیرالمؤمنین (علیه السلام) و معاویه
? در اینجا برای مقایسه، دو فرمان یکی از امیرالمؤمنین علی علیه السلام نقل میکنیم که آن را برای یکی از سردارانش به نام معقل بن قیس ریاحی صادر کرده در وقتی که او را در رأس سه هزار نفر به عنوان مقدمه الجیش به طرف شام که قلمرو معاویه بود فرستاد، و یک فرمان و دستور هم از معاویه نقل میکنم که به نام دو نفر از سردارانش یکی بسر بن ارطاه و یکی سفیان غامدی صادر کرد در وقتی که ایندو را -هر یک در یک زمانی به حدود قلمرو حکومت علی علیه السلام فرستاد. از این دو فرمان و دو دستور به خوبی دو روحیه کاملا متضاد و دو روش مختلف و دو هدف مختلف نمایان است.
? علی علیه السلام به سردار خود این طور دستور میدهد: از خدا بترس، خدا را در نظر بگیر. بعد میگوید: تا دشمن به جنگ شروع نکند تو شروع نکن. بعد قسمتهایی در همین زمینه میفرماید که کاری نکن که آنها را تحریک به جنگ بکنی، و آن وقت میفرماید: مبادا کینه و دشمنی آنها تو را وادار کند که قبل از آنکه آنها را کاملا دعوت کنی و اتمام حجت کنی به دزد و خورد مبادرت کنی.
? ولی معاویه به بسر بن ارطاه اینطور دستور میدهد: برو تا به مدینه برسی، در بین راه مردم را از جلو خودت بران و تا میتوانی ایجاد رعب در دلها کن و هر چه مال به دستت میرسد غارت کن مگر مال آنهایی که از دوستان خود ما هستند. به سفیان غامدی که او را نیز مأمور شبیخون کرده بود اینطور دستور میدهد: برو، شبیخون بزن و آدم بکش و اموال غارت کن که این کارها از لحاظ سیاست بسیار نافع است، زیرا اهل عراق مرعوب میشوند و دوستان ما که در گوشه و کنار هستند خوشوقت و دل قوی میگردند و بعضی هم که مرددند چه کنند به طرف ما خواهند آمد و هر کس جز دوستان خودمان گیر آوردی بکش، به هر ده که رسیدی خراب کن، اموال را غارت کن و آتش بزن و از بین ببر که تلف اموال در دلها تأثیر فراوان دارد.
? #حکمتهاواندرزها ، شهید مطهری (ره)
روش متفاوت امیرالمؤمنین (علیه السلام) و معاویه