خصوصیات حق از نظر علی (ع)
امیرالمؤمنین علی علیه السلام میفرماید: “از خصوصیات حق این است که به نفع احدی جاری نمیشود مگر آن که علیه او نیز جاری میشود و علیه کسی جاری نمیشود مگر آنکه به نفع او نیز جاری میشود". یعنی حقوقی که در میان مردم جریان دارد متبادل است، یکطرفی نیست، دو طرفی است.
چنین نیست که مثلا بعضی صرفا به عهده دیگران حقوقی داشته باشند ولی خودشان از دیگران حقی بر عهده نداشته باشند. مثلا پدران و مادران بر فرزندان حقوقی دارند که واجب الرعایة است ولی نباید چنین تصور کرد که این حقوق یکطرفی است و تنها پدران و مادران هستند که بر اولاد حقوقی دارند، اولاد نیز حقوقی بر پدران و مادران دارند، بلکه در مرحله اول حقوق فرزندان تعلق میگیرد و در مرحله دوم حقوق پدر و مادر، زیرا طفل هنوز که کودک است صرفا یک مسؤولیتی است بر دوش پدر و مادر و خودش هنوز توانایی مسؤولیتی را ندارد. و همچنین معلم و متعلم، استاد و شاگرد. به موازات حقوقی که استاد بر شاگرد دارد از حق شناسی و احترام و ادب و دوست داشتن و اطاعت کردن، شاگرد نیز حقوقی بر معلم دارد از حسن تعلیم و تربیت و مراقبتها و دقتها و حسن عمل و غیره. و همچنین است زن و شوهر، هر کدام بر دیگری حقوقی دارند.
هر کسی که فکر میکند به گردن دیگری حقی دارد، در همان حال باید بداند مدیون او هم هست. تنها ذات مقدس باری تعالی که غنی کامل و مالک مطلق است از این قانون مستثنی است، خداوند متعال بر مخلوقات خود حقوقی دارد و بندگان او مدیون فضل و نعمت او و مسؤول امر او میباشند ولی ذات مقدس او مدیون هیچ موجودی نمیباشد.
? #حکمتهاواندرزها ، شهید مطهری (ره)
خصوصیات حق از نظر علی (ع)