بهترین روش برای جذب نوجوان به نماز چیست؟
️تصور بعضی از نوجوانان در مورد نماز این است که نماز یک وظیفه خشک و خسته کننده است و تکراری بودن آن هم مزید بر علت می شود تا نسبت به نماز، علاقه نداشته باشند و در مواردی از آن فرار کنند.
باید شیرینی و لطافت نماز برای آنها تا حد قابل قبولی آشکار شود و آن را لمس کنند و با مسجد و اهل ایمان، انس بگیرند.
اما برای شروع کار در این زمینه باید برنامه هایی داشت تا نوجوان حدی با نماز آشنا تر شده و غرابت بعضی از آنها نسبت به نماز شکسته شود. از حمله آن برنامه ها، تشویق حداکثری و به موقع در قبال نشان دادن علاقه به نماز و تشویق و ترغیب آنها به حضور در مسجد می باشد چرا که حضور در مسجد در جمع دوستان و رفقا، خود به خود باعث شور و نشاط و علاقه آنها به نماز خواهد شد و مقدمه انس قلبی با آن در مراحل بعدی می شود.
لذا در مرحله اول تاکید بر حضور در مسجد و در جمع رفقا و دوستان قرار گرفتن، مشوق بسیار خوبی است که او را به حضور در مسجد و ادای نماز و انس با آن بکشاند و هر گاه یاد نماز می افتد یادآوری خاطرات خوش با دوستان بودن، می تواند نماز را خوشایند او کند.
تدریج و ملایمت در نمازخوان شدن نوجوان را فراموش نفرمایید. سهل و آسان جلوه دادن نماز و پرهیز از سختگیری و زیاده روی مهم است. ترک مستحبات در ابتدای کار ، طولانی نکردن نماز و رعایت توانایی نوجوان باید در نظر شما باشد.
از راهکارهای علاقه مند کردن نوجوانان به نماز می توان به این موارد اشاره نمود:
1. به کارگیری روش محبت ، از نیکوترین و اساسی ترین روش های تربیت دینی جامعه و عامل اساسی پیشگیری و درمان آسیب های اجتماعی نمازگریزی، روش محبت است. با توجه به سرشت لطیف آدمی و تاثیرپذیری او از نرم خویی و دوستی، و نیز انزجار فطرت آدمی از تندی و خشونت گرایی، نیکوترین راه و رسم تربیت مذهبی کودکان و نوجوانان و همچنین عامل موثر در درمان نمازگریزی آنان به کارگیری روش محبت است. پیامبر اکرم(صلی الله علیه وآله) والاترین مربی بشر، مردمان را به محبت تربیت نموده و بیش از هر چیز از این روش بهره بردند. از علی (علیه السلام) روایت شده است که فرمودند : « از رسول خدا (صلی الله علیه وآله) درباره سنت آن حضرت پرسیدم. ایشان فرمودند الحب اساسی، محبت بنیان و اساس ( روش و سنت ) من است. » محبت هم در مورد کودکان و هم در مورد نوجوانان و جوانان می تواند از بسیاری از رفتارهای نامطلوب، از جمله نمازگریزی جلوگیری نماید و آنها را به نماز علاقه مند کند. البته در بعضی از افراد، سنت تنبیه و یا تهدید می تواند موثر باشد که به عنوان راه درمان حداقلی در دین هم مورد تایید قرار گرفته است و این در جایی است که در تربیت فرد، این راهکار موثر باشد و سبب گریز بیشتر نشود. نکته دیگر اینکه ایجاد رابطه محبت آمیز بین نوجوانان و خداوند متعال، به دو طریق امکان پذیر است : یکی بیان و ذکر نعمت های فراوانی که خداوند به بندگان عنایت فرموده است زیرا نوجوان و جوان نسبت به کسی که به او خدمتی کرده یا هدیه ای داده و یا مشکلی را برای او حل کرده محبت پیدا می کنند. و دیگری ذکر محبت خداوند نسبت به بندگان که در تحقق محبت تاثیر دارد.
2. استفاده از روش الگویی، یکی از مشکلات نوجوانان در عدم علاقه به نماز، اعمال بد برخی نمازگذاران است، از طرف دیگر به دلیل نیاز فطری آدمی به الگو و همانند سازی، در درمان نماز گریزی لازم است که الگوهای والا از نمازگذاران واقعی به افراد جامعه معرفی شوند تا جوانان و نوجوانان با بینش روشن به الگوگیری از آنها بپردازند. البته روش الگویی نه تنها در تربیت مذهبی و درمان نمازگریزی، بلکه در تمامی رفتارهای انسان کاربرد دارد مثلاً صحنه هایی که در اواخر عمر امام خمینی (ره) در حالی که در اوج بیماری در بیمارستان بودند و دو سرم به دستان ایشان بود با این حال با کمک دو نفر نماز را ایستاده می خواند که این امر نشان دهنده عظمت مسئله است که این گونه عاشقانه به نماز مشغول است و یا در جریان امام حسین (علیه السلام) که شب آخر را از دشمن مهلت خواستند و فرمودند : « من نمازخواندن را بسیار دوست دارم و امشب را می خواهم به نماز بگذرانم … »
3. روش تذکر : یکی دیگر از روش های درمان نمازگریزی در جامعه به کارگیری روش تذکر و یادآوری است. چه بسا عدم علاقه افراد به نماز، به خاطر پی نبردن به اهمیت و جایگاه نماز است و اگر به این افراد یاد آوری شود که نماز کلید بهشت است و به منزله پرچم و آرم و نشانه اسلام است ممکن است که به نماز علاقه مند شوند. همچنین اگر پیامدهای منفی نمازگریزی هم در بعد فردی و هم در بعد اجتماعی و نیز پیامدهای دنیوی و اخروی آن بیان گردد ممکن است عده ای متنبه شوند . بیان عاقبت افرادی که اهل نماز نبوده اند نیز می تواند در علاقه مندی افراد به نماز موثر باشد.
4. نقل یا نمایش قصه ها و خاطره های زیبا در ارتباط با اهمیت و عظمت نماز، بدون شک بیان قصه های لطف و خاطره های زیبا و فراموش نشدنی درباره نماز و اهمیت آن در زندگی و استفاده بهینه از هنر نمایش در به تصویر کشیدن نگرش و رفتار پیشوایان، رهبران و الگوهای محبوب در ارتباط با نماز می تواند تاثیرات شگرفی در درمان نمازگریزی در بین همه مردم به خصوص نوجوانان و جوانان داشته باشد. نکته ای که در ارائه این گونه برنامه ها باید رعایت شود توجه به ویژگی های سنی ، ذهنی و شرایط فرهنگی و اجتماعی مخاطبین است.
5. احداث و زیباسازی مساجد و نمازخانه ها: مسجد و نمازخانه باید احساسات و خاطره های زیبا و بیادماندنی ای را برای همه به ویژه کودکان و نوجوانان تداعی کند. لذا باید تدابیری اتخاذ شود که کودکان و نوجوانان مسجد را محلی آرامش بخش، زیبا و دوست داشتنی بدانند تا با انگیزه و علاقه مندی بیشتری بدان روی آورند.
6. بیان رمز و راز و آثار نماز و تهیه کتاب و نشریات مناسب در رابطه با نماز و داستان های آن و هدیه به متربیان حلقه.
اسلام در دستورهای عبادی خود اصولاً بر تعبد و تسلیم مبتنی است به عنصر د
بهترین روش برای جذب نوجوان به نماز چیست؟