اخلاق مهدوی
محمد بن فضل می گوید به امام موسی کاظم (علیه السلام) گفتم فدایت بشوم از برادران دینی ام چیزی به من رسید که آن را خیلی بد میدانستم. (یعنی به من خبر دادند که فلان آقا فلان کار را کرد من خیلی ناراحت شدم). ولی وقتی می روم به خودش می گویم این کار را کردی؟ می گوید من چنین کاری نکردم! اما چند نفر می گویند این کار را کرد.. اتفاقا آن چند نفر هم اهل فضل و اعتماد هستند، آدم های دروغگویی نیستند من چه کار کنم؟
امام کاظم (علیه السلام)می گوید؛ ای محمد اگر خودت بشنویی یا ببینی گوش و چشم خود را تکذیب کن! (یعنی خودت را به ندیدن بزن! اگر دیدی هم به ندیدن بزن) و اگر پنجاه نفر نزد تو شهادت بدهند که فلانی فلان کار را کرد! اما خودش می گوید من نکردم، حرف خود آن فرد را قبول کن و حرف آن پنجاه نفر را قبول نکن!
??حالا بحث دادگاه جداست.. آن که شهادت می دهد بحثش جداست! در زندگی عادی و در عرف .. مثلا فلان مسئول می گوید من فلان کاری را نکردم، ولی می گویند نه!!! چند نفر دیدند که..
این جمله زیاد بین مؤمنین تکرار می شود. می گویند فلانی فلان کار را کرد.. حضرت علی (علیه السلام) می گویند؛ کمترین مرتبه بی تقوایی آن است که هر آنچه را شنیدید بازگو کنید.
آدم دهانش بسته باشد بهتر است، این حدیث را خیلی انسان باید در زندگی اش عمل کند.. اگر چند نفر آمدند به شما گفتند فلانی فلان کار را کرد! اگر خودش گفت من این کار را نکردم، حرف آن طرف را باور کنید و دیگر ادامه ندهید.
??ان شاء الله خدای متعال ما را به این اخلاق متخلق بکند و کسی هم که سرباز امام زمان (عج) است باید همه این ها را انجام بدهد. سرباز امام زمان (عج) اگر سخن چین باشد، دیگر سرباز نیست، ادا در می آورد.
برگرفته از سخنرانی"اخلاق مهدوی” فایل شماره (2)
استاد احسان عبادی
اخلاق مهدوی