️شاید شما هم از آن دسته افراد مذهبی یا طلبه هایی باشید و یا با امثال این گونه افراد، برخورد کرده باشید که بی هیچ دلیلی و به صرف این که سنتی برگرفته از دستورات دین اسلام نیست، با آن مخالفت می کنند. “شب یلدا” یا چله، یکی از این سنت هاست.
حتی دیده شده که برخی مذهبیون مخالفت خودشان را با شب یلدا، اعلام می کنند و با نکوهش این گونه سنت های قدیمی و باستانی، آن را دور از دین و مذهب و اصطلاحا مسلمانی به شمار می آورند.
سوال این است که آیا اسلام با شب یلدا مخالف است؟ و یا فعل افرادی که به اصطلاح شب یلدا در هم جمع می شوند منکری را مرتکب می شوند؟ و یا کارشان با آموخته های دین اسلام منافات دارد؟
ما با بازخوانی اتفاقی که در شب یلدا می افتد می توانیم به این موضوع پی ببریم که آیا اسلام با چنین سنتهایی موافق هست یا نه؟
در شب یلدا آن چه مرسوم است خانواده ها، معمولا در خانه بزرگ ترها(پدر بزرگ و مادر بزرگ ها) دور هم جمع می شوند و تنقلات و شیرینی و میوه می خورند و ساعتی را به گپ و گفت می گذرانند و برخی هم به رسم دیرین، تفألی زده و غزلی از دیوان حافظ می خوانند و لحظاتی را در کنار هم به خوبی و خوشی میگذرانند.
خب اگر آن چه که گفته شد در سنت باستانی شب یلدا اتفاق می افتد باعث انجام سنتهای حسنه ای چون: صله رحم، تکریم بزرگ ترها، دوستی و همدلی و صمیمیت در خانواده ها و … شود، که دین اسلام هم به آنها توصیه کرده است، پس سنت شب یلدا، کار خوب و پسندیده ای است. اما اگر انجام این سنت، باعث به وجود آمدن اسراف و چشم و هم چشمی یا فشار به اقتصاد خانواده و موارد نکوهیده دیگر بشود، قطعا مخالف احکام اسلام بوده و پسندیده نیست.
نظر شما چیست؟
آیا هر سنتی مقبول است؟