متن شبهه:
زلزله های اخیر و نشانه ظهور!
امام صادق(علیه السلام) فرمودند: “در سالی سرد و پر از زلزله که شرق و غرب زمین در اختلاف باشن منتظر فرج باشید! “
?منبع: یومالخلاص، ص543 و بیان الائمه(ع) ج2، ص431.
پاسخ شبهه:
1⃣. این عبارت در کتاب یوم الخلاص به این شکل یافت نمی شود نه در صفحه ای که اشاره شده و نه در سایر صفحات.ضمنا هیچیک از دو منبعی که ذکر شده از منابع طراز اول نیستند. مخصوصا کتاب « بیان الائمه » که سرشار از دروغ و تحریف است و در همین سده اخیر نوشته شده و نباید به آن استناد کرد. علامه جعفر مرتضی عاملی مطالبی در نقد این کتاب نوشته اند که خواندنی است.
2⃣. کتاب « یوم الخلاص » نیز تالیف یک نویسنده لبنانی معاصر به نام «کامل سلیمان» است و اگر حدیثی نقل کند حتما باید در پاورقی به یکی از منابع قدیم ارجاع بدهد. گفتیم که روایت مورد ادعا در این کتاب نبود.
3⃣. منابع قدیم و معتبر را نیز جستجو کردیم و حدیثی که دقیقا منطبق بر این ادعا باشد نیافتیم. صرفا در قرن هفتم ، سید ابن طاووس از کتاب سلیلی با سندی که دستکم برخی از راویانش از اهل سنت هستند از پیامبر(صلی الله علیه وآله) نقل کرده که « اگر در ماه رمضان صیحه رخ بدهد و … و در ذیحجه و محرم خونریزی شود و … ، در شب جمعه ماه رمضان لرزشی همه جا را فرا می گیرد و این در سالی است که سرما و زلزله های بسیار دارد»
بن طاوس، التشریف بالمنن فی التعریف بالفتن، ص284
4⃣.طبعا حتی روایتی که ابن طاوس نقل کرده چون به این شکل در کتب معتبر و قدیمی حدیث شیعه با سند معتبر یافت نمی شود ، به تنهایی قابل اتکا نیست.
5⃣. در مجموع باید متوجه باشیم که روایاتی که در فضای مجازی درباره « علایم ظهور » منتشر می شود احیانا به تحریف یا تقطیع دچارند و حتی اگر کاملا جعلی نباشند تشخیص صحت و سقم سند آنها بر عهده متخصصان است.
آیا زلزله های اخیر و نشانه ظهور است؟